Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 13/08/2010
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Oana Dan
Titlul articolului: Românii, discriminaţi din nou în Franţa
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/sa-radem-din-nou-cu-francezii-despre-romnii-903051.html

Un jurnalist sportiv de la postul francez de televiziune France 2 a făcut o glumă referitoare la români, care a generat proteste din partea colegilor săi, relatează site-ul de ştiri lepost.fr.

Jurnalistul Nelson Monfort, prezent la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta, se pregătea să o intervieveze pe Aurore Mongel, o înotătoare franceză.

Monfort i-a spus înotătoarei că este foarte apreciată. De altfel, Roxana Mărăcineanu, înotătoare franceză născută în România şi consultant al France Télévisions, este "primul suporter" al ei. "Şi este trezorierul fan-clubului tău, aşa că atenţie, deoarece cu românii trebuie să fii atent pe acest plan", a continuat jurnalistul francez.

Simţind apoi protestele colegilor săi, Nelson Monfort adaugă: "Ştii că ţin la tine Roxana, spun asta în glumă".

Cititorii francezi, foarte critici faţă de jurnalistul glumeţ

Forumiştii francezi de pe site-ul lepost.fr au criticat gluma jurnalistului, avansând chiar teoria că înainte de mandatul lui Nicolas Sarkozy românii aveau o imagine foarte bună în Franţa.

Fraţi de limbă, românii şi francezii au avut un parcurs istoric complicat, dar pentru primii, cei din urmă au fost mereu aliaţi de încredere şi susţinători. Lucrurile însă, au luat o întorsătură discriminatorie în ultimii ani. Glumele nepotrivite despre români i-au înfuriat chiar şi pe francezi, care consideră că acestea sunt total deplasate şi afectează imaginea ţării.

„Imaginaţi-vă cum ar fi fost să înlocuim români cu evrei. Jurnalistul ar fi acum dat afară şi cu cel puţin un proces pe cap”, scrie unul dintre cei peste 60 de cititori care au comentat pe site-ul lepost.fr.

CNCD: o manipulare politică

Franţa aplică acum modelul Italiei, unde Berlusconi şi-a construit campania electorală pe teme legate de imigranţi. „Asistăm la o manipulare politică pe acest subiect”, crede preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba Ferenc.

„În Italia acest tip de manipulare a fost folosită politic, conştient, pentru a aduna voturi, mai ales că răspundea nevoii de siguranţă a cetăţeanului italian”. Preşedintele CNCD crede că acum în Franţa se caută „ţapi ispăşitori”, pe fondul crizei şi al nevoii de siguranţă a cetăţeanului. Asta explică şi campania recentă prin care Champs Elysees urmăreşte repatrierea romilor din taberele ilegale.

Nicolas Sarkozy, un preşedinte cu mari probleme de popularitate în ultima vreme, a recuperat o parte din terenul pierdut, de când cu această campanie. „Etnicizarea infracţiunii este o faptă în sine discriminatorie”, subliniază Csaba Ferenc, care crede că CNA-ul din Franţa se va sesiza şi va lua măsuri faţă de gluma jurnalistului.

„O Franţă tristă”

„Înainte de Sarkozy, românii erau adoraţi în această ţară”, comentează un forumist, iar un altul completează că asocierea românilor cu lipsa de onestitate este un lucru foarte grav.

„O Franţă tristă” este concluzia unui cititor, iar altul susţine că, să arăţi cu degetul către imigranţi, a devenit un reflex trist care afectează imaginea ţării.

Un scurt istoric al discriminărilor recente

• În februarie, un afiş discriminatoriu, care purta sigla Societăţii Naţionale a Căilor Ferate din Franţa, îi avertiza pe călători „să fie foarte vigilenţi” faţă de români, sugerând că aceştia fură din bagaje.

Anunţul a stârnit un val de critici, iar compania a deschis o anchetă internă şi şi-a cerut scuze pentru „exprimarea nefericită” a unuia dintre angajaţi.

• O altă glumă făcută de un comic francez privind salutul românesc, a stârnit numeroase proteste, în aprilie.

Reacţia unui român din Franţa: "E uşor de văzut o pată neagră pe un cearşaf alb”

Cristian Neacşu, care a emigrat în Franţa în 1988, este inventator şi unul dintre cei care s-a implicat în lansarea  Forumului Mondial al Cercetătorilor şi Inventatorilor. În opinia acestuia, “presa din Franţa este departajată periodic, în funcţie de modă impusă tot de anumiţi jurnalişti. Sunt perioade când românii sunt foarte bine văzuţi, apreciaţi. Dar sunt şi perioade când trecem în partea cealaltă”.

Românul a declarat pentru evz.ro, în aprilie, la scandalul cu salutul românesc, că în afară de români, în Franţa locuiesc şi membri ai comunităţii africane şi latino-americane, cunoscuţi, la rândul lor, pentru infracţiunile pe care le comit. Cu toate acestea, nu îşi aduce aminte să fi văzut, în presă, articole la fel de frecvente care să denigreze imaginea acestora. “E uşor de văzut o pată neagră pe un cearşaf alb” consideră Neacşu. Acesta a mai adus aminte şi despre un incident, pe trenurile franceze, când au fost lipite afişe de avertizare cu privire la hoţii români.”Opinia franceză a fost scandalizată atunci, iar acel episod s-a întors împotriva celor care l-au iniţiat”.